top of page

Mandal by

Det er ganske mange gjester som kjenner byen ut og inn, men for dere tilreisende kan man ikke la en mulighet til å skryte av byen sin gå forbi, så her noen anbefalinger dere kan benytte dere av dersom dere har tid:
 

Mandal by - også kjent som Norges perle, Palmekystens stjerne, Beltespenna i bibelbeltet eller Norges sydspiss huser mange seerverdigheter vi håper dere rekker å få med dere. For å nevne noen: Norges sydligste rulletrapp, Norges største is og Norges største rogn.

Mandal sentrum er full av små trehus i kjent Sørlandsstil, og gågata i sentrum (Norges sydligste gågate) er intet unntak. Øvrebyen og område rundt kirken har flere hyggelige gater i klassisk stil, de hyggeliste gatene er kanskje  Nordgata og den fine delen av Store Elvegate. 

Sentrum kan også by på intet mindre enn 10 menigheter dersom man skulle være i tvil om hva man skal gjøre på søndagen.
 

Kun en kort gåtur unna sentrum ligger Furulunden - en stor skog hvor alle Mandals flotte strender ligger. Er det fint vær, er det et soleklart valg å dra hit. Mandal har strender for en hver smak, og man kan alltid finne en strand i le for vinden. Brudens favoritt er Kanelstranda og den litt hemmeligere - Stumpestranda. Unngå Langestranda og Lillebanken som er forbeholdt barnefamilier og svaner.

Mandal ligger også kort vei unna Lindesnes fyr - som er «Norges sydligste punkt» i følge litteraturen, selv om alle i Mandal vet at det er øya «pysen» som fortjener denne tittelen, men la oss ikke gå inn på det. 

mandal s.jpg

Mat

Mens du er i Mandal er det klart du må ha mad, og her kommer noen anbefalinger: 

Edgars bakeri er det lokale bakeriet i byen, og deres kaneldrøm er kanskje den beste bolla du har smakt. Anbefales på det sterkeste. 
 

Fra mtabutikken anbefales de lokale heltene spleisebrød, snadderloff og lisbets lomper. 
 

For dere som er oppvokst i nærheten av pizza mile kan vi tipse om Zakos grill som byr på byens beste kebabpizza - Mandal spesial og Bartella er favorittene, og er du ordentlig på ballen spør du etter Mandal spesial med Fries. 
 

Er man derimot i gourmethjørnet ligger Europas første og største undervannsrestaurant kun en kort kjøretur unna Mandal. Bestill bord i (veldig) god tid i forveien så er det bare å dra innom Michelinrestauranten «Under».
 

Restauranten Smoi har mat de aller fleste liker og ligger midt i byen. Smoi er navnet på språket som utviklet seg originalt blant Mandals drosjesjåfører, og ble senere brukt under krigen for at ikke tyskerne skulle forstå hva som ble sagt. Er du gira på pizza eller øl på torget anbefales det å dra hit for å kespe dimdam (spise middag). 

 

Som nevnt har Mandal Norges største is og den fås på isboksen - den rosa klossen midt i byen. Her serveres nydelig Hennig Olsen is (selvfølgelig)
 

Ellers ligger fiskelaget - og byens beste fiskekake - kun en kort tur unna sentrum.

smoiii.jpeg

Mandal kirke
 

Med sine firesifret antall sitteplasser er Mandal kirke Norges største trekirke, og selve juvelen i bibelbeltespennen. Det heter seg at kapasiteten på 1800-tallet bikket 1800 personer, men har falt til om lag 1200 i vår tid grunnet utfasing av fasten, men opprettholdelsen av fastelavn. 1200 plasser er likevel mer enn rikelig for vårt bryllup og ingen bør føle behovet for å sitte i galleriet eller på flankene.

Mandal kirke sto ferdig i 1821. Kirken har de senere år gjennomgått omfattende (og ekstremt kostbar (nesten på nivå med stupetårnet i Hamar)) restaurering i den opprinnelige byggestilen.

mandal_kirke.webp

Risøbank

Norge har ikke bare lille Lord og Lord Stovner. Risøbank ble bygd i 1901 for Lord Edward Salvesen fra Edinburgh og hans familie. Hovedbygningen, gartnerboligen, uthusene og drivhusene er holdt i engelsk stil.

Lord Salvesens foreldre kom fra Mandal før de slo seg ned i Leith i Skottland. Her etablerte hans far firmaet Christian Salvesen & Co., som ble et mektig skipsrederi og et velkjent firma innen trelast og hvalfangst.

Anlegget ble fredet i det herrens år 1994 av Riksantikvaren. Ønsker du utdypende informasjon om Risøbanks historie, spør Olaug, Rolf eller Gunn.

Etter vielsen drar vi hit for å feire. Kommunen er pålagt å holde en liten kiosk åpen frem til klokken 17 og det vil nok tiltrekke seg noen turister fra Rogaland tidlig på ettermiddagen. Siden vi er velsignet med såpass mange fantastiske venner og familie er det ikke plass til alle innendørs under middagen, og dette blir under telt på plenen. Det er likevel fri ferdsel for gjester i alle bygg under hele selskapet, og etter middagen trekker vi nok inn for kaffe og avec. 

Bilde-Risobank..png
bottom of page